Hoe kan je het wifi-signaal versterken?

Hoe kan je het wifi-signaal versterken?

Als je wifi niet meer voldoet aan je verwachtingen, zijn er gelukkig een aantal acties die je kunt ondernemen voordat je een nieuwe router aanschaft. Het kan natuurlijk ook zijn dat je tevreden bent met het draadloze netwerk zelf, maar dat je het wifi-signaal wilt uitbreiden. Hoe kun je dit doen?

Kies een goede plaats voor de router

Niet alle plaatsen zijn even geschikt voor je router. Om te beginnen wil je voorkomen dat je de router in de buurt van metalen objecten en apparaten plaatst die elektromagnetische golven uitzenden. Om overal een ongeveer gelijkmatig wifi-signaal te hebben, kun je het beste de router ongeveer in het midden plaatsen. Je kunt het signaal iets verhogen door de router boven het vloerniveau te plaatsen.

Houd je router up-to-date

Tegenwoordig komen malware-aanvallen steeds vaker voor. Bedrijven en particulieren zijn jaarlijks bij elkaar hierdoor miljarden kwijt. Veel van deze aanvallen zouden voorkomen kunnen worden als alle routers tijdig zouden worden bijgewerkt. Zodra een malware een router infecteert, kan deze bandbreedte stelen en zich over het netwerk verspreiden naar andere apparaten. Maar zelfs zonder aanwezigheid van gevaarlijke malware, presteren routers met oude firmware slechter dan routers die up-to-date zijn.

Kijk uit voor misbruikers

Een gecodeerde, met een wachtwoord beveiligde draadloos netwerk is tegenwoordig een must. Er zijn zoveel mensen die afhankelijk geworden zijn van een draadloos netwerk, is de honger naar open, snelle draadloze netwerken bijna niet te stillen. Denk niet dat je buren geen gebruik zouden maken van jouw netwerk. Het is van groot belang het te beveiligen met een sterk wachtwoord wat niet eenvoudig te kraken valt. Hoe meer mensen gebruik maken van jouw wifi, des te minder gebruik kun jij er van maken! Op deze manier kun je jouw door-anderen-verzwakte signaal weer versterken.

Schaf een extender aan

Hoewel ze veel namen hebben, zijn wifi-boosters, repeaters en extenders in principe hetzelfde. Simpel gezegd, versterken ze het signaal en zenden ze het opnieuw uit. Een goed extender door iedereen binnen enkele minuten worden geïnstalleerd. Dit is ook een eenvoudige methode om het signaal van je draadloze netwerk een boost te geven.

Schakel over naar 5 gigahertz

De draadloze frequentie van 5 GHz biedt hogere gegevenssnelheden op kortere afstanden en is doorgaans veel minder druk bezet dan de draadloze frequentie van 2,4 GHz. Als je router dit ondersteunt, kun je overwegen om over te schakelen voor een onmiddellijke snelheidsboost op korte afstand.

Een keer opnieuw opstarten kan ook geen kwaad!

Het tijdloze IT-advies “Als het niet werkt, probeer het dan in en uit te schakelen”, is ook van toepassing op routers. Een eenvoudige herstart is vaak voldoende om de snelheid en sterkte van je wifi-signaal aanzienlijk te verbeteren. Een herstart wist het geheugen van de router en maakt updates mogelijk voor installatie.

Reacties zijn gesloten.